•         

            

            

  • HyperFilter | DoS Protection | DDoS Protection | DoS Mitigation | DDoS Mitigation | AntiDoS | AntiDDoS | Proxy Shielding

Vücut İçin Gerekli Takviyeler

sinemay

Yeni Cüce
Katılım
30 Kasım 2017
Mesajlar
20
Protein Tozu Ne İşe Yarar
Temelde emilim hızlarına göre göre protein tozları da konsantre, izole ve hidrolize gibi gruplara ayrılmışlardır. Gereken proteini vücuda ve daha da önemlisi kaslara en hızlı biçimde iletmek için protein tozları kullanılır. Bir protein tozu tercih etmeden önce bu tozun hayvan mı yoksa bitkisel kaynaklı mı olması gerektiğini diyet tercihlerinize göre belirleyebilirsiniz. Şu an hayvansal protein olarak başta Whey Protein Tozu, Kazein ve bitkisel olaraksa soy protein tozu ulaşılabilir olarak görünmektedir.
Vejeteryan bir diyet takip eden ya da laktoz intoleransı olan sporcuların protein tozu tercihini bitkisel kaynaklı olan soy proteinden ya da içeriğinde ki laktoz oranı azaltılmış olan hidrolize ya da izole whey protein tozu ürünlerinden yana yapmaları uygun olacaktır.
“Protein Digestibility Corrected Amino Acid Score “olarak bilinen ve “PDCAAS” kısaltmasına sahip olan bir yöntem ile insanlardaki amino asit gereksinimleri ve bu amino asitlerin sindirilebilirlik oranları göz önüne alınarak proteinlerin kalitesi hakkında fikir sahibi olunmaya çalışılmıştır ve puanlama yapılmıştır. Bu yöntem US Food and Drug Administration (FDA) ve The Food and Agricultural Organization of the United Nations/ World Health Organization (Dünya Sağlık Örgütü) (FAO/WHO) tarafından 1993 yılında protein kalitesini belirlemede tercih edilen yöntem olarak tespit edilmiş ve halen kullanılmaktadır. Bu yönteme göre 1 en yüksek puanken 0’a doğru puanlar ve proteinlerin kalitesi azalmaktadır. Whey protein ve kazein protein tozları bu yöntem ile 1 puan almış ve insanların kullanabileceği en kaliteli proteinler sınıfına sokulmuştur. Proteinler doğal yollardan alınacağı gibi bazı durumlarda çeşitli yöntemlerle işlenerek bu doğal gıdalardan elde edilen protein tozu olarak da sağlanmaktadır. Protein tozunun doğal olan ürünlere olan üstünlüğü; vücuttan hızlı emilim sağlamasıdır ve bu da toz olana kadar geçirdikleri teknolojik filtrasyonlar sayesinde olur.Önerilen marka olarak dymatize powerbar kullanımı daha sağlıklı olur.
Protein Tozu Kullanımı
Antrenman sonrası diğer antrenmana kadar ve özellikle antrenman sonrası ilk 45 dakika (anabolik pencere) vücut yapıcı bir süreç içine girer, bu süreçte antrenmanda yorulan ve yıpranan kaslar artık kendini onarmaya ve büyümeye başlamaktadır. Bu onarım ve büyüme için gereken temel destek ürün proteinlerdir ve bu proteini özellikle bu 45 dakikalık pencere sürecinde sağlayabilmenin en hızlı yolu protein tozudur. Günün kalan kısmında da vücuda sağladığınız protein miktarı ile orantılı olarak kaslar kendilerini onarmaya, geliştirmeye devam ederler. Proteinlerin bu süreçteki rolüne daha yakından bakacak olursak, protein kullanımının önemi daha iyi anlaşılacaktır.
Bir spor seansında, vücudun belli bir oranda ağırlığa ya da dirence maruz kalması sonucu kaslarda mikro yırtık olarak isimlendirilen, kasın işlevini bozmayan küçük yırtılmalar olacaktır. Büyüme hormonlarının (IGF-1) ve bu yırtılmaların uyarıcı etkisi ile kas dokusunun bazal membran dediğimiz kısmında hazır halde bulunan myo-satellit ya da satellit olarak adlandırılan hücreler (çok yönlü ve herhangi bir kas hücresine dönüşmemiş temel kas hücrelerdir) zarar görmüş bu bölgeye gidecek ve onarım yapacaklardır, bu onarımda ise taşıdıkları protein ve amino asitleri kullanacaklardır. Onarım sonrası bazı satellit hücreler o bölgede kalarak onarılan hücreye bir sonraki çalışmalarda zarar görmemesi için destekte bulunabilecektir. Bu destek sonucu zarar görmüş ve onarılmış hücre ve bağlı olduğu tüm kas grubu daha fazla protein üretebilecek, büyüyecek ve sonraki zararlara karşı daha hazırlıklı olacaktır. Neticede çalıştırmış olduğunuz kas bu ve buna benzer bazı mekanizmalar ile gelişecek, büyüyecek ve güçlenecektir. Görüldüğü üzere bu noktada sizin dışarıdan yapabileceğiniz en önemli katkı protein almak olacaktır. Kısaca kas gelişiminin temel mekanizması budur.
 
Geri
Üst