•         

            

            

  • HyperFilter | DoS Protection | DDoS Protection | DoS Mitigation | DDoS Mitigation | AntiDoS | AntiDDoS | Proxy Shielding

Oyuncu Davranışları tasarım ilkelerine bir bakış

XapréLLa

Kayıtlı Üye
Katılım
3 Eylül 2013
Mesajlar
409
Özetle: Çevrimiçi oyunlardaki olumsuz davranışları birdenbire yok eden sihirli bir değnek yok maalesef. Oyuncuların hepsi birbirine benzemiyor; her oyuncu farklı motivasyonlara sahip ve farklı sonuçlar elde ettiklerinde verdikleri tepkiler de aynı değil. Tasarladığımız çeşitli sistemler, üç ana felsefe üzerine kurulu: reform, cezalandırma ve ödüllendirme.

İnternetin ilk zamanlarında oyuncular ırkçı, homofobik ya da cinsiyet ayrımcılığı içeren söylemlerde bulunduklarında başlarına hiçbir şey gelmezdi. Bunun sonucunda sapkın davranışlar sadece gün yüzüne çıkmakla kalmadı, aynı zamanda birer norma dönüştü. Böylesi durumlara tepkisiz ve sessiz kalmak, davranışın ödüllendirilmesi anlamına geliyor ve böylece bu davranışlar hem daha sık, hem de daha ağır şekilde gerçekleşmeye devam ediyor.

Ancak League of Legends topluluğu, bizlere değişimin mümkün olduğunu gösterdi. Oluşturulan sistemin arkasında durdular ve çevrimiçi topluluklar, özellikle de LoL gibi geniş ölçekli çevrimiçi oyunlarda gitgide olgunlaşmaya başladı. Örneğin; topluluğumuzun homofobik, ırkçı ve cinsiyet ayrımcılığı içeren dil kullanımını reddettiğini biliyoruz. Dünya çapında bu tarz yorumlar ancak maçların %3’ünde görülüyor ve oyuncularımız hemen harekete geçerek bu kişileri raporluyorlar. LoL oyuncuları sözlü sataşmalara karşı duruyor ve topluluk içerisinde böylesi davranışların görülmesini istemiyor. Sorun şu ki; on yıllardır aşırı düzeydeki olumsuz davranışların “NORMAL” kabul edildiği oyunlarla haşır neşir olmuş bazı oyuncuların, günümüze ayak uydurarak standartlarını ve beklenti çıtalarını yükseltmeleri gerekiyor. Bu geliştirici blogu serimizde sorunu çözmeye yönelik yaklaşımımızın derinlemesine bir analizini sunup, değişiklik yaratmak için topluluğumuz ile birlikte çalışarak doğru araçları nasıl ortaya çıkardığımızı anlatacağız. Ayrıca bu yazıyla olumsuz davranışları kabul etmeyen çoğunluğun sesine kulak vereceğiz.

İşe koyulurken ilk yaptığımız şeylerden biri, çevrimiçi oyunlar ve insan davranışlarına ilişkin geleneksel varsayımları sorgulamak oldu. Bu sorunu çözebilecek sihirli bir değnek yok. Ayrıca olay sadece olumsuz davranan oyuncuları oyundan uzaklaştırmaktan (cezalandırma) ve olumlu davranış gösteren oyuncuları ödüllendirmekten (olumlu pekiştirme) ibaret değil. Çevrimiçi ortamda da, gerçek hayatta da oyuncuların hepsi birbirine benzemiyor; her oyuncu farklı motivasyona sahip ve farklı sonuçlar elde ettiklerinde verdikleri tepkiler de aynı değil. Çevrimiçi topluluklarda görülen genel davranış sorunlarını çözebilmek için pek çok farklı sisteme ihtiyaç duyuyoruz.

Öğrendiklerimizden yola çıkarak sistemlerimizi üç ana felsefe üzerine inşa ediyoruz: Reform, Cezalandırma ve Ödüllendirme.



Reform

Reform kritik önem taşıyor; çünkü oyuncuların %1’inden az bir kesimi öyle ısrarcı şekilde olumsuz davranış sergiliyor ki süresiz ya da 14 günlük uzaklaştırmaları, dereceli kısıtlamalarını hatta sohbet kısıtlamalarını tetikliyorlar. %95'i ise bu ağır cezalara hiçbir zaman tanık olmuyor ve kötü bir güne denk gelmedikleri sürece olumsuz davranışla karşılaşmıyorlar. Yine de, ısrarlı şekilde olumsuz davranış sergileyen oyuncuları agresif bir şekilde düzeltecek (reform) ya da oyundan çıkartacak sistemlere ihtiyaç duyuyoruz; çünkü bu oyuncular, inanılmaz sayıda fazla oyuna etki edebiliyorlar. Bir sonraki blog yazımızda, tüm oyuncuların neden bir reform sistemine ve bazı davranışların LoL’de asla kabul edilebilir olmadığını fark etmeleri için sert cezaların varlığına ihtiyaç duyduğundan bahsedeceğiz.



Cezalandırma

Bazı oyuncu ve davranış tipleri için değişiklik yaratmanın en iyi yöntemi cezalandırmadır. Bu cezalar arasında sohbet ve dereceli kısıtlamalarının yanı sıra, sürekli olarak oyunu terk eden ya da oyun esnasında ekran başından kalkan (AFK) oyuncuları düşük öncelikli sıralara mecbur bırakan yeni LeaverBuster sistemi de bulunuyor. Bu oyuncular ayrıca Vadi’ye her geri dönmek istediklerinde, sistem tarafından olumsuz davranışları hakkında sık ve hızlı geribildirim alıyorlar. Cezalandırma ile ilgili blog yazısında, bu ceza sistemlerinin bazılarının arkasında yatan tasarımın temel mantığından, olumsuz oyuncuları diğer olumsuz oyuncularla eşleştirmenin neden kötü bir fikir olduğundan ve bu konseptleri nasıl geliştirebileceğimizden bahsedeceğiz.



Ödüllendirme

Son olarak, biraz da ödüllerden bahsedelim. Bir toplulukta yalnız olumsuz davranışlar üzerinden reform ya da cezalandırma uygulamak yeterli değildir. Artık beklenti ve normların olmasını arzu ettiğimiz standartlardan uzaklaştığı bir toplumda, oyuncularımızı sportmenliğin ne anlama geldiği konusunda yeniden eğitmemiz gerekir. Bu amaçla, olumlu davranışlara ışık tutmalı ve bu tarz davranışları daha sık ödüllendirmeliyiz. Burada akla gelen ilk cevap her ne kadar “E kod ya da RP verin o zaman!” olsa da, amacımız esasında olumlu davranışları teşvik etmek ve araştırmalar bize “Dışsal” (maddi) ödüllerin en iyi yaklaşım olmadığını söylüyor. Ödüllendirme sistemlerine, iyi davranışların neden her zaman oyuncuların faydasına olduğuna ve 2015’te olumlu davranışları ne şekilde öne çıkarmayı hedeflediğimize başka bir makalede detaylıca değineceğiz.

Ödüllerin tasarımı çeşitli olmalı ve hem dışsal, hem de içsel seçenekleri bünyesinde barındırmalı (farklı insanlar için farklı ödüller). Mesela şimdilik aklımızda olumlu oyunlar için yıl içerisinde birkaç ayda bir IP takviyesi benzeri küçük ödüller vermek gibi bir fikir var. Yılda bir ya da iki kere ise Noel Baba Baron sihirdar simgesi gibi daha kallavi ödüller kazanmanız da mümkün olabilir. Sadede gelecek olursak amacımız; olumlu davranışları ve topluluğumuzun aslında ne kadar harika olduğunu öne çıkarmak, olumsuz davranan oyuncuları şantajla ya da maddiyatla yolundan çevirmek değil.

Son olarak, raporlar ve takdirler yoluyla topluluk içerisinde görmek istediği davranış biçimini ortaya koyan sizlere tekrar teşekkür etmek istiyoruz. Bu yazıda yalnız Oyuncu Davranışları tasarımlarının ardında yatan felsefeden bahsettik; bu tasarımların nasıl uygulanacağına dair detayları gelecek makalelerde daha da açacağız.

Tasarımımızı bu üç felsefe temelinde geliştirmeye ve daha iyi hale getirmeye devam edec








Kaynaktan sonrası en hızlı bilgi burada 🙂
 
Geri
Üst